maanantai 17. kesäkuuta 2013

Katja Jalkanen & Hanna Pudas: Rivien välissä – Kirjablogikirja

Painotuore kirjablogikirja kiilasi lukupinon kärkeen, totta kai. Kirjan kansikuva Kira Leskinen, ulkoasu Tarja Kettunen.

Katja Jalkanen ja Hanna Pudas: Rivien välissä. Kirjablogikirja
Avain 2013, 168 sivua.

Oma blogi, toisten blogit, kustantamot, kirjastot, kirjailijat, suuri lukijoiden yleisö. Kirjabloggaajat ovat tämän kirjan nimen mukaisesti monien rivien välissä. He lukevat tavallisesti yksin, mutta heidän lukemisensa on julkista. Bloggaajat ovat osa kirjakeskustelua niin lukijoina, kommmentoijina kuin yhä enemmän ja enemmän myös mielipidevaikuttajina. Bloggaajat kertovat harrastuksestaan aikakauslehtien palstoilla, vierailevat kirjastoissa ja kuten Rakkaudesta kirjaan -tunnustus osoitti, myös kirjamessujen lavoilla. Yksittäisen kirjablogin merkitys saattaa olla pieni, mutta satapäisenä joukkona kirjabloggaajat muodostavat ilmiön, joka tavoittaa kymmeniätuhansia lukijoita. (Katja Jalkanen ja Hanna Pudas kirjablogikirjan päätösluvussa, lisäsin HS:n sivuille vievän linkin)

Postilaatikossa odotti tänä aamuna ihana yllätys, arvostelukappale Lumiomenan Katjan ja Kirjainten virran Hannan juuri ilmestyneestä tietokirjasta Rivien välissä. Kuten varsin moni muukin kirjabloggaaja, olin odottanut kirjaa jo kovasti ja tehnyt siitä kirjastoon varauksenkin. Se, että sainkin kirjan Avaimelta, ei vaikuta tähän postaukseen mitenkään. Kirjoitan kirjasta subjektiivisen esittelyn kirjabloggaajana ja osana blogiyhteisöä, johon kirjan kirjoittajatkin kuuluvat.

Rivien välissä on ensimmäinen (kotimainen) kirjablogeja käsittelevä kirja. Vastaavaa kirjaa, joka käsittelisi esimerkiksi tyyli- tai ruokablogeja ei ole tietääkseni myöskään julkaistu. Katleena Kortesuon ja Jarkko Kurvisen Blogimarkkinointi-kirjan (josta on blogannut ainakin Mari A.) sivusi kyllä yritys- ja promo-blogien lisäksi harrasteblogeja, mutta keskittyi siihen, miten blogin avulla voi ansaita rahaa. Rivien välissä sen sijaan tarkastelee bloggaamista harrastuksena ja yhteisöllisenä toimintana. Kirjablogit eivät olekaan mitään rahasampoja; Katja Jalkasen ja Hanna Pudaksen kirjabloggaajille lähettämään kyselyyn vastanneista vain kaksi sai bloggaamisesta palkaa (mediatalolta, johon kuuluvan lehden sivulla blogi ilmestyy) ja pääosin Bloggerissa, Wordpressissa ja Vuodatuksessa toimivista kirjabloggaajista vain ani harva on halunnut ottaa sivuilleen maksettuja mainoksia. Jaan Hannan ja Katjan näkemyksen siitä, että lukukokemusten jakaminen on kirjabloggauksen ydintä ja yhteisöllisyys sen suola. 

Kirjablogikirja esittelee muutamia blogiyhteisöllisyyden ilmenemistapoja, kuten lukuhaasteita, plagioinninvastaista flashmobia, kirjabloggaajien yhteistä joulukalenteria, bloggajien jakamia Blogistanian Finlandia/Globalia/Kuopus –palkintoja ja blogeissa järjestettyjä kaikille avoimia kirjojen kimppalukuja. Blogit itsessään ovat yhteisöllinen ja vuorovaikutteinen media, johon voi osallistua kuka vaan. Blogien lukijat innostuvat kommentoimaan erityisesti silloin, kun postaus käsittelee jotakin yleistä, lukemista käsittelevää aihetta.

Kirjablogikirja ilmestyi otolliseen aikaan, sillä viimeisen parin viikon aikana on keskusteltu kovasti siitä, mikä on kirjablogien asema kirjallisella kentällä. Keskustelua on kirvoittanut ennen kaikkea kirjablogipostausten suhde perinteiseen lehtikritiikkiin sekä pelko siitä, että kustantamot vaikuttavat arvostelukappaleiden ja markkinointitilaisuuksien kautta liikaa kirjablogien sisältöön. Onpa arvostelua herättänyt sekin, että kirjabloggaajat vaikuttavat paljon toistensa lukuvalintoihin. Hanna Pudas ja Katja Jalkanen sivuavat näitäkin näkökulmia, viitaten arvostelukappaleasiassa muun muassa Kuluttajaviraston  antamaan kirjablogeja koskevaan suositukseen ja ASML:n luonnokseen blogimainonnan ohjeistukseksi sekä kritiikki vs. blogien mutuhuttu –aiheessa kirjabloggaajien omaan keskusteluun ja itsereflektioon muun muassa Kirjasfääri-blogissa.

Kirjablogikirjan kuvitusta vuoden Blogistanian Globalia 2011 voittajaan, Sarah Watersin Vieras kartanossa -kirjaan liittyen. Kirjablogikirjan taustalla vilahtaa postaukseni Watersin kirjasta.

Jalkanen ja Pudas ovat haastatelleet kirjaansa varten paitsi kirjabloggaajia, myös kustantamojen edustajia ja kirjailijoita. Kirjailijat saavat blogien kautta lukijapalautetta aiempaa enemmän ja monipuolisemmin. Pasi Ilmari Jääskeläinen on jopa omistanut ensi syksynä ilmestyvän romaaninsa kirjabloggaajille. Kirjailija Marko Hautala painottaa kuitenkin, että "Perinteisen kirjallisuuskritiikin "virallisemmalla" tyylillä on vahva paikkansa, jonka en soisi katoavan. Pikemminkin toivoisin sen muuttuvan entistäkin analyyttisemmaksi." Tähän näkemykseen voi varmasti yhtyä jokainen kirjabloggaaja, niin fiilistellen ja huudahdellen kuin analyyttisemminkin kirjoista blogiinsa kirjoittava. Blogit ovat tuoneet julkiseen kirjapuheeseen paljon uutta, mutta eivät voi eivätkä haluakaan syrjäyttää niin kutsuttua ammattikritiikkiä.

Rivien välissä on tekijöidensä näköinen katsaus kirjablogeihin – siihen, mitä kirjablogit ovat nyt ja vähän siihenkin, mitä ne kenties tulevaisuudessa ovat. Se toimii varmasti hyvänä johdantona blogeihin ja bloggaukseen niille, joille kirjablogiskene on tuntemattomampaa. Kirjaloggaajana on ihanaa nähdä oma harrastuksensa "kansien välissä"ja palata muistoissa moniin kirjablogistanian tempauksiin ja tapahtumiin. Kirjablogikenttä ja oma suhteeni kirjabloggakseen on muuttunut jonkin verran niiden reilun kahden vuoden aikana, kun olen Sinisen linnan kirjastoon kirjoittanut, siitä kenties lisää joskus myöhemmin.

Vielä kerran onnea Katjalle ja Hannalle hienosta kirjasta!

42 kommenttia:

  1. Tämä taitaa mennä aika monella kirjabloggaajalla lukupinon päällimmäiseksi. :)

    Etukäteen eniten minua kiinnostavat nuo kirjailijoiden ja muiden ei-bloggaajien näkemykset: nehän ovat eniten "uutta tietoa" näin kirjabloggaajan näkökulmasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, tässä kirjassa on tosiaan meille bloggaajille tosi paljon tuttua juttua ja on kiva lukea myös siitä, "mitä muut meistä ajattelevat" :)

      Poista
  2. Kiva lukea postauksesi tästä! Minäkin aion kirjan ehdottomasti lukea :)

    VastaaPoista
  3. Tämä kiinnostaa myös minua, vaikken puhdasverinen kirjabloggaaja olekaan :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna, tässä kirjassa muuten mainitaan erikseen life-style -blogit, joissa käsitellään myös kirjoja :).

      (Sivuhuomautuksena: olisi hauska kuulla tästä kirjasta kommentteja myös esim. ruoka- tai mammabloggaajilta ja kuulla, onko yhteisöllisyys niissä samankaltaista kuin kirjablogeissa vai jotenkin erilaista, ja millä lailla erilaista).

      Poista
  4. Oi ihanaa lukea tästä kirjasta ensimmäinen bloggaus. Odotan kirjaa kirjastosta ja malttamattomana odotankin. :)

    VastaaPoista
  5. Kylläpäs odotan mielenkiinnolla tämän kirjan lukemista! Vauhtia nyt postipoika :D

    VastaaPoista
  6. Olin jotenkin luullut ett tämä olisi aivan järkälemäinen teos mutta vaikuttaa sen pituiselta että jaksaisin sen varmasti lukea (aihehan on kiinnostava mutta lannistun todella paksujen tietokirjojen edessä). Varaukseen lähti kirjastosta nyt minullekin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihi nainen, ihan varmasti jaksat lukea – tässä on väljä, ilmava taittokin (isot marginaalit) ja kuvitusta. Lisäksi kirjabloggaajalle tässä on tietenkin tuttua juttua, mutta yleistajuinen ja sujuvalukuinen kirja kenelle tahansa.

      Poista
  7. Se, että sainkin kirjan Avaimelta, ei vaikuta tähän postaukseen mitenkään ???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi, tuo "disclaimeri" oli viittaus blogeissa ja valtamediassakin pyörineeseen keskusteluun siitä, vaikuttavatko arvostelukappaleet siihen tapaan, miten blogeissa kirjoitetaan kirjoista. A-kappale vaikutti siis siihen, että kirjoitin kirjasta näin pian (tätä tuskin on kirjastossa vielä), mutta kirjoituksen sävy ja esiin nostamani asiat ovat samoja. Voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta aiheesta on tosiaan keskusteltu ja Kuluttajavirastokin on ottanut aiheeseen kantaa (ks. postauksessa oleva linkki).

      Poista
    2. Anonyymi, tutkimusmaailmassa on täysin yleinen tapa, että arvioita kirjoitetaan vain sellaisista teoksista, joista kustantaja lähettää arvostelukappaleen. Toisaalla se hyväksyminen on eräänlainen sitoutuminen kirjoittaa siitä arvostelu & ne useimmiten menevät tieteellisten aikakauskirjojen kautta. Minua suorastaan hieman huvittaa tämä suomalainen keskustelu -- eikö riitä se, että bloggaaja kertoo selkeästi sen, että teos on/ei ole arvostelukappaleena saatu niin lukija osaa asettaa jutun sitä kautta kontekstiin.
      @ Maria: epäilen että tämä Anonyymi on trolli, vieraillut sivullasi aikaisemminkin.

      Poista
    3. Sanna, niinpä – etenkin kun olennainen konteksti tässä ei ole se, että sain kirjan pyytämättömänä arvostelukappaleena, vaan se, että olen itsekin kirjabloggaaja ja tunnen kirjan tekijät tämän harrastuksen kautta. Olen päättänyt, että en aseta itselleni mitään velvoitetta ruotia kavereiden kirjoja enkä niitä siis a-kappaleena pyydä (ja mielellään tietysti myös tuen kirjailijoiden työtä ostamalla tai lainaamalla kirjastosta). Se, että sain kirjan pyytämättä, ei muuta lähestymistapaani siihen.

      Minullakin on epäilykseni siitä, kuka tuo anonyymi on. Jotkut nyt vaan eivät sulata kirjabloggausta :)

      Poista
    4. Näinhän se menee/pitäisi mennä :). Sanan säilää ja "painetun" sanan vaikuttavuutta ollaan pelätty maailman sivu -- nyt pelätään sitä, että kirjabloggaajat ovat liian taitavia kehumaan kirjoja, joita lukijat sitten kahmalokaupalla käyvät ostamassa. Tosi pelottavaa ja vaarallista :). Totta on kuitenkin se, että internetin myötä koulussa voisi ehkä vielä enemmän kiinnittää huomiota kriittisen lukutaidon opettamiseen, vaikka oma yläkoululaisesikoiseni osaa hyvin kyllä erottaa johdattelevat ja manipulatiiviset tekstit.

      Poista
  8. Sinä ehdit jo lukea tämän! Odotan omaa kappalettani postista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Margit ja Kirsi, hyvää kannattaa odottaa! Tunnistin Kirsi sinulta erään kommenttisitaatinkin (siis sellaisen, jonka olit sanonut eräässä blogikeskustelussa ja jossa vertasit kirjabloggaamista ja lehtikritiikkien kirjoittamista :).

      Poista
  9. Vau, miten nopeasti luit ja bloggasit! Minäkin käyn äkkiä tämän kirjan kimppuun! :)

    VastaaPoista
  10. Odotan kärsimättömästi, että kirjastontäti ehtisi muovittaa yhden, jotta pääsisin minäkin tätä lukemaan. :) Minuakin kiinnostavat ne kirjailijoiden ajatukset erityisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maija, jos sinua kiinnostavat kirjailijoiden ajatukset kirjablogeista, niin suosittelisin kirjablogikirjan lisäksi Pirjo Rautiaisen kirjaa Esikoiskirjailijasta kirjailijaksi. Siinä oli aihetta käsittelevä jakso myös. Toivottavasti kirja saa pian muovit päälleen :)

      Poista
  11. Itse odottelen tätä myös postilaatikkooni, Liisan tavoin uteloittavat eniten nuo "ei-kirjabloggaajien" näkemykset. Ja pistänpä muistiin myös tuon mainitsemasi Rautiaisen kirjan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huolimatta Linnean (17.6. 23.47) mielipiteestä uskaltaudun kommentoimaan. :)

      Ensinnäkin - onneksi olkoon, Maria, kun olet näin nopea, että ehdit jo bloggaamaan tästä uudesta Kirjablogi-kirjasta.

      Toisaalta luin teoreettista pohdintaa kirjablogien institutionalisoitumisesta.
      http://kirjasfaari.fi/2013/06/kirjalappaa-kirjabloggaajat-instituutioon/

      Olen blogannut vuodesta 2005 ja olen pakostakin huomannut näinä vuosina monenlaisia muutoksia, uusia aluevaltauksia, uusia määritelmiä blogeista. Tänä aikana olen perustanut useita rinnakkaisblogeja: nukkekotiblogin, nojatuolipuutarhuriblogin, kissablogin jne. Minulla on myös kaksi historiablogia (1500-luku ja 1900-luvun alku).

      Kirjoitan kaikissa blogeissani myös kirjoista, yllättävän paljon myös kirja-arvioita. Mutta en sano itseäni kirjabloggaajaksi. Eivät sano varmaan muutkaan. Sana 'kirjabloggaaja' näyttäisi tarkoittavan bloggaajaa, joka bloggaa vain tai lähinnä kirjoista. Onko näin?

      Määrittely on siis jo tapahtunut. Kirjabloggaajat muistuttavat mielestäni keskiajan ammattikuntia, jotka puolustavat kiivaasti omaa identiteettiään ja omia rajojaan. Samaa ei nähdäkseni voi sanoa kissabloggaajista tai nukkekotibloggaajista jne. Jotain erikoista tilanteessa on. Miettikää, mitä se on.

      http://blogisisko.blogspot.fi/2013/06/blogisisko-aloitti-kesakuussa-2005.html

      Poista
    2. Linnea, olen ymmärtänyt kommenttisi väärin. Anteeksi. 'Uteloittaminen' vaikutti minun savolais-kanadalais-helsinkiläiseen kielikorvaani vähän samalta kuin puheet "homekorvista", jotka puuttuvat kirjabloggaajien asioihin.:)

      Poista
  12. Odotan innolla tätä kirjaa kirjastosta! :) kiva että luit tämän näin nopeasti ja toit blogiisi!

    VastaaPoista
  13. Minuakin tämä kirja luonnollisesti kiinnostaa, täytynee hommata jossain välissä.

    Tiettyä "verkostoitumista" muodostuu mielestäni (mutuhuttuilen empiirisesti) lähes aina blogimaailmassakin. Monet bloggaajat kun seuraavat itsekin blogeja eivätkä vain kirjoita sitä omaa. Luonnollisesti seurataan sellaisia blogeja, jotka kiinnostavat itseä.

    Tällaista ryhmittymistä on nähtävissä esim. ulkkisblogeissakin (ulkkis siis tarkoittaa ulkosuomalaista) niin kuin varmasti esim. neule- ja mammablogeissakin. Eivät ne rajat kuitenkaan mitään muureja ole: bloggaaja voi kuulua moneen erilaiseen bloggaajaryhmään.

    Minun blogini keskittyy pääasiassa kirjoihin (se on siis kirjablogi), mutta on siellä muutakin. Eniten kuitenkin kirjoja.

    VastaaPoista
  14. Suomessa pääsen kohta toivottavasti tätä(kin) kirjaa selailemaan!

    Luulen, että nuo blogimääritelmät ovat ihan yleisiä, eli kissablogeissa arvatenkin kirjoitetaan suurimmaksi osaksi kissoista jne. Harvemmin törmää sellaisiin blogeihin, joissa aihe on aivan hämärän peitossa.

    Minulla on ulkkis-, tee- & kirjablogiyhdistelmä. Ja seuraan monia mukavia ja mielenkiintoisia kirja- ja ulkkisblogeja, plus joitakin sisustus- ja tyyliblogeja. Ai niin, pari 'vanhemmuusblogiankin' on listallani. En ole huomannut muureja blogien ympärillä. Kirjoittajalla on mielestäni oikeus ja vapaus itsenäisesti määritellä ja tehdä bloginsa sellaiseksi kuin huvittaa. Minusta kirjablogitkin (siis ne, joita luen ovat kaikki niin hurjan erilaisia, luonnollisesti ainakin jossain määrin tekijöidensä näköisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sannabanana, kuka on sitten kirjabloggaaja? Eikö kirjabloggaaja ole henkilö, joka bloggaa vain kirjoista tai pääasiassa kirjoista? Määrittelyjä syntyy, vaikka emme niitä haluaisikaan. On hyvä keskustella niistä, ennen kuin ne jähmettyvät.

      Poista
    2. Sanoinkin, että totta kai määritelmiä syntyy. Koskee kaikkia blogeja ja muitakin ilmiöitä ja asioita maailmassa. Kissablogeissa blogataan pääasiassa kissoista, kirjablogeissa kirjoista, musiikkblogeissa musiikista jne. Määritelmät ovat myös muuttuvia, eivät kiveenhakattuja.

      Minä kutsun itseäni kirjabloggaajaksi, teebloggaajaksi ja ulkkisbloggajaksi. Kaikki bloggaaminen tapahtuu kätevästi samassa paketissa. Näin määrittelen itseni, joku muu saa määritellä omalla tavallaan :-)

      Poista
    3. Juuri tuota, mitä Sannabanana kommentoi, tarkoitin itsekin kommentissani. Eli tiettyä ryhmittymistä tapahtuu, mutta yksi ja sama blogi voi olla sisältää useampia "ryhmiä".

      Oma blogini sisältää pääasiassa juttuja kirjoista, joten siinä mielessä se on kirjablogi. Mutta on siellä juttua muistakin aiheista. Vähän sama juttu, että bloggaajalla voi olla blogi, jossa hän kirjoittaa lähinnä neulomisesta. Se on silloin kaiketi ensisijaisesti neuleblogi, mutta voihan siellä silti olla muutakin.

      En oikein tajua, mitä väliä sillä on, miksikä jotain tiettyjä blogeja kutsutaan. Monille ne ovat vain tapa yrittää kuvailla esim. omaa blogiaan. Jos minulta kysytään, millainen Kirjavalas-blogisi on, vastaisin että se on lähinnä kirjablogi, mutta on siellä muutakin. Siinä blogissa kun on pääsääntöisesti kirjajuttuja. Mitäs kummallista tai paheksuttavaa siitä oikein on, sitä en tajua.

      Yhtä lailla voitaisiin kirjoittaa kirja neulebloggaajista ja tutkailla eri asioita: minkä ikäinen on neulebloggaaja keskimäärin, missä asuu, mitä lankoja käyttää, millaisia neuleita tekee, mistä saa ohjeensa jne. Luonnollisesti tällaiseen kyselyyn toivottaisiin kaiketi osallistuvan bloggaajia, joiden blogit jollakin tavalla käsittelevät neulomista.

      Poista
    4. Vuoden 2005 elokuussa neuleblogit olivat kohun keskellä. Miesbloggaajat pilkkasivat niitä, sillä niitä tulvi Blogilistalle ja sen kärkeen.

      Se oli merkki jostakin suuremmasta ilmiöstä: neulominen ja ylensä käsitöiden tekeminen oli nousemassa nuorten naisten lempiharrastukseksi kaikkialla länsimaissa. Nehän olivat olleet pitkään "mummojen" maailmaa. Trendi on ollut pysyvä. Lankakauppa alkoi kannattaa. Oli syntynyt jotakin myönteistä ja kansantaloudellisestikin hyvää, pehmeää kapitalismia.:). Bloggaajilla oli merkittävä asema tämän trendin synnyttämisessä.

      http://blogisisko.blogspot.fi/2013/06/mika-bloggaaja-olet.html

      Poista
    5. Niin, maailma muuttuu ja trendit tulevat ja menevät, joskus jäävätkin uusien rinnalle. Vähän sama juttu kuin yhtäkkiä miehet valloittivat keittiöt ja ryhtyivät kokeiksi. Yhä useampi mies kiinnostui ruuanlaitosta. Kyllä tällaisten ilmiöiden kehittymiseen liittyy varmasti paljon erilaisia tekijöitä eikä vain esimerkiksi se, että joku alkoi bloggaamaan kys. aiheesta.

      Kun blogit tulivat kaikille mahdollisiksi ja yleistyivät, ihmiset luonnollisesti alkoivat blogata siitä, mikä itseä juuri silloin kiinnostaa.

      Poista
    6. Pakko vielä lisätä, että nykyään ollaan enemmän verkossa ja esitellään itselle kiinnostavia asioita. On syntynyt aivan uusi nettisukupolvi ja blogimäärät senkun kasvavat. Ennen harrastettiin vaikkapa sitä lukemista tai neulomista kamarissa, nyttemmin tuodaan intressit myös nettiin.

      Poista
  15. Kirjastosta varasin (meinasin vahingossa kirjoittaa: varastin) kirjan. Enköhän saa sen vielä tämän vuoden puolella. Jänskättää jo valmiiksi kirjan sensaatiokäryinen(?) sisältö...

    VastaaPoista
  16. Tuija, ei Kirjablogikirjan sisältö ole ollenkaan sensaatiokäryinen. Viimeisen parin viikon ajan, ja joskus aiemminkin, kirjablogeja koskevat keskustelut ovat vaan rönsyilleet moneen suuntaan ja saaneet yllättäviäkin painotuksia. Toivottavasti saat kirjan pian :)

    VastaaPoista
  17. Odotan kirjaa innoissani - pitäisi tulla postissa pian.

    Minusta on hyvä, että tämä viime viikkojen kohu jäi kirjan ulkopuolelle. On ilo lukea ja ilo blogata ja kuulua yhteisöön. Siitä tämä kirjakin ilmeisesti pääasiassa kertoo!

    VastaaPoista
  18. Todella kiinnostava idea Katjalta ja Hannalta kirjoittaa kirja kirjabloggaamisesta. Koska itse kirjabloggaan jo viidettä vuotta, odotan kirjaa innoittuneena.

    Miksi täytyy olla niin hirveän rajaaviä määreitä. Ollaan sitä ja tätä ja huomenna taas tätä ja sitä. Annetaan lukuharrastuksen ja siitä kirjoittamisen olla vapaa lintu. (Maria, tämä ei sinulle, vaan yleensä...Olen hämmästyneenä vain seurannut sivusta tätä kaikkea kuohuntaa.)

    Kertakaikkiaan mahtava kansi;)

    VastaaPoista