Sivut

torstai 28. marraskuuta 2013

Gummeruksen kevään kirjoihin tutustumassa (ja vähän kirjaostoksillakin)

"En mitenkään erityisemmin pidä kirjoittamisesta", tokaisee ensi kevään esikoiskirjailija Anni Kytömäki ja saa niin haastattelijat (Gummeruksen Katja Leino ja Anna Baijars) kuin yleisönkin purskahtamaan nauruun.
Mikään ei piristä pimeää marraskuuta paremmin kuin ilta kiinnostavien kirjojen ja ihmisten parissa, niinpä otin iloisena vastaan kutsun Gummeruksen "Joulukukkaan", joka toi kevään kirjat kaamoksen keskelle. Ohjelmassa oli tuttuun tapaan eloisia kirjailijahaastatteluja, joista tässä muutamia mieleen jääneitä tunnelmia:

Anni Kytömäen Kultarinta on Gummeruksen kevään kirjoista se, jota eniten odotan. Romaanin esilukijat ovat verranneet kirjaa muun muassa Kjell Westön ja Ulla-Lena Lundbergin tuotantoon. Kytömäki totesi iloisesti, että ei ole lukenut kumpaakaan – hän on jopa välttänyt lukemasta Westöä, jotta ei saisi vaikutteita kirjoittaessaan osin samoista vuosista ja paikoista kuin Westö. Kytömäki pitää kirjoista, jotka kertovat vahvaa, mukaansatempaavaa tarinaa, mielellään pitkällä aikavälillä.

Kytömäki on aiemmin julkaissut novellin "Trubaduuri" Rakkaustarinat-antologiassa (Otava 2008) – olen tuon novellin lukenut jokin aika sitten, mutta koska en ehtinyt lukea koko antologiaa, en tullut siitä kirjoittaneeksi. Anni Kytömäki kertoi, että hänen mielensä pursuaa tarinoita, ja ne tuntuvat helpoimmin saavan kirjallisen muodon. Yli kuusisataasivuisen esikoisromaanin tekijä sai yleisön purskahtamaan nauruun sanomalla, että ei itse asiassa edes pidä kirjoittamisesta!

Toisen Olavi Maununpojasta kertovan historiallisen romaanin julkaiseva Milja Kaunisto asuu pienessä keskiaikaisessa ranskalaiskylässä. Kirjailijan päivä vanhaan luostarikouluun remontoidussa asunnossa alkaa takkatulen sytyttämisessä. Viime talvena Synnintekijän julkaisemisesta alkanut esikoiskirjailijan vuosi on sujunut Kauniston mukaan miellyttävissä merkeissä, sillä erakkoluonteena hän viihtyy hyvin takkatulensa lämmössä kirjoittamassa ja tutkimassa vanhoja tekstejä. "Kirjailija Milja Kaunistoa", joka käy kirjamessuilla ja lukee arvioita kirjastaan, Kaunisto tarkkailee etäisyyden päästä "eräänlaisena sivupersoonana".
Jyrki Ukkonen kertoo Ahneuden kartan taustoista.

Milja Kauniston sisarelta, muusikko Verna Kaunisto-Feodorowilta ilmestyy keväällä keittokirja Reseptien aarteet. Erityisen rakkaaksi reseptiksi Kaunisto-Feodorow mainitsi isän äidin, Aune-mummun pannukakun, jonka kuva koristaa tulevan keittokirjan takakanttakin.

Jyrki Ukkosen esikoisromaani Ahneuden kartta kuuluu jännitysgenreen, jota en yleensä lue, mutta napajäätiköt trillerimiljöönä kuulosti yhtä aikaa eksoottiselta ja ajankohtaiselta.

Heidi Jaatisen kolmas romaani Kaksi viatonta päivää kertoo surullisen tarinan perheestä, jossa "rauha on sukkahousun ohutta jäätä". Tämän kirjan esittely sai minut kiinnostumaan kirjasta, jonka olin Gummeruksen katalogia selaillessani melko nopeasti ohittanut. Kirjan aihepiiri – kaltoinkohdellut lapset – on sellainen, josta en yleensä oikein välitä lukea, mutta kehut Jaatisen kertojan ja kielenkäyttäjän taidoista saivat mielenkiinnon varovaisesti heräämään.

Psykologi Janna Rantala julkaisee kasvatusoppaan, jonka alaotsikko kieltää tottelemasta kaikenmaailman kasvatusoppaita. Oikeastaan Äiti, älä tottele! ei olekaan kasvatusopas, vaan kirja, jossa Rantala kuvaa yhtä päivää oman perheensä elämästä. Rantala vaikutti oikein sympaattiselta, fiksulta ja maanläheiseltä asiantuntijalta, joka ei halua eikä voi (omien sanojensa mukaan valitettavasti, sillä kaikenkattavalla lastenkasvatuksen täsmäoppaalla keräisi varmasti miljoonien myyntivoitot!) antaa valmiita vastauksia. Jos syntyy kotoinen konflikti eikä vanhempi tiedä, mitä pitäisi tehdä, Rantala kehottaa kysymään lapselta.

Tuhdin kirjaesittely- ja kirjailijahaastatteluosuuden jälkeen siirryimme nauttimaan talvisista herkkupaloista (mm. lohta, rosollia ja saaristolaisleipää kauniina cocktailpaloina) ja pulisemaan kirjoista bloggaajaporukalla. Oli mukavaa, kiitos kamut!

Olin Gummerrukselle matkatessani erittäin tyytyväinen itseeni, koska aikomukseni oli laittaa kiertoon pieni pino kirjoja muutamalle bloggaajakollegalle. Se, että piipahdin Kampintorin antikvariaatissa ennen tilaisuuden alkua ja ostin Raaputusarvat, kirjahyllystäni puuttuvan kolmannen osan Kerstin Ekmanin Sudentalja-trilogiaan, ei vielä horjuttanut itsetyytyväisyyttäni, ja suuntasinkin hauskan illan jälkeen paluumatkalle kohti bussilaituria vain kolme kirjaa mukanani, siis mainittu Ekman ja kaksi Gummeruksen vieraille jakamaa painolämpimäistä, NoViolet Bulawayon Me tarvitaan uudet nimet ja Tomi Takamaan varmasti koskettava 875 grammaa – Pirpanan tarina.



Koska bussin lähtöön oli hetki aikaa, eksyin toviksi Kampin Suomalaiseen kirjakauppaan. Kauno- ja tietokirjallisuuden löytöhyllyillä oli lukuisia tänä ja viime vuonna ilmestyneitä teoksia kaupan noin viiden tai kahdeksan euron hintaan! Mukaan tarttui Hannu Väisäsen Taivaanvartijat, (jota edeltäneen Antero-trilogian ostin kirja-alesta tammikuussa), Anne Swärdin Kesällä kerran, Heidi Köngäksen Dora, Dora, sekä Pekka Tarkan Joel Lehtonen II. 


Kaikkia näitä kirjoja on kovasti kehuttu blogeissa (no, Tarkan Joel Lehtos -elämäkerta ei ole ollut mikään varsinainen blogihitti, mutta varmasti taattua laatua). En oikein tiedä, pitäisikö minun harmitella, kun en asuinpaikkani vuoksi kovin usein pääse tekemään tällaisia löytöjä, vai olla päinvastoin onnellinen, että edes jokin rajoittaa kirjarohmuamistani.

Yhtä kaikki, ilta oli ihana ja inspiroiva, tässä riittää taas sulattelemista pitkäksi aikaa!

26 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksestasi! Olisipa ollut kivaa päästä mukaan! Kytömäen kirjaa minäkin innokkaana odotan, lukemani naisen novellit ovat jo olleet niin korkeatasoisia, että jo pelkästään ne lupaavat hyvää.

    Voi mitä kirjaostoksia olet tehnyt! Tuosta Taivaanvartijoista tulin melkein vähän surulliseksi - kirjahan on tosiaan puolisen vuotta sitten ilmestynyt, ja nyt sitä jo myydään pilkkahintaan. :-/ Taivaanvartijat on kyllä huikean hieno, ihastut siihen takuuvarmasti.

    Ekmanin Sudentalja-trilogiaa aion aloitella nyt joulukuun pitkillä vapaillani. Se on Projekti 12:ssa joulukuun kirjani, ja aion nyt joulukuussa ryhdistäytyä toistaiseksi ihan penkin alle menneen lukuprojektini kanssa. :) Ja Pirpana-kirjan aion lukea ihan ilman muuta, mutta mietin tuonko sitä ollenkaan blogiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, hyvää proosaa on varmasti luvassa keväällä, miten tässä oikein jaksaa odotella?! :)

      Minäkin tulin tuosta "kirja-alesta" vähän surulliseksi, miten laadukas, suositun tekijän saman vuoden kirja voi olla jo noin pienellä hinnalla (7.95) myynnissä? Voi olla, että Taivaanvartijat ei ole myynyt odotetusti, niin paljon kuin aiempien Antero-kirjojen perusteella on odotettu, ja sitä koetetaan nyt pelastaa kirjahyllyihin mahdollisen makuloinnin tieltä... Sirpa Kähkösen Hietalehtoa oli tuolla kahdeksalla eurolla myös, mutta sitä en hankkinut kun se löytyy jo hyllystä.

      Otetaanko tuossa Sudentalja-trilogiassa kimppaluku? En halua, että sarja jää vain hyllyyn pölyttymään, ja kaverin kanssa kirja(t) tulisivat varmemmin luettua!

      Poista
    2. No niinpä, ja kun syksyn kirjojakin (saati sitten viime kevään!) on vielä valtava kasa lukematta! :)

      Minunkin pitää käydä pelastamassa yksi Taivaanvartijat hyllyyni, luin kirjan syksyllä kirjastosta. Ja Dora, Doraa (ja muutenkin Köngästä!) suosittelen erityisellä lämmöllä. Upea kirja ja kirjailija! <3

      Kimppaluku sopii ilman muuta, jee! <3 Käykö sinulle Herran armon lukeminen jo seuraavan viikon sisään? Olen nyt lopettelemassa yhtä kirjaa, viikonloppuna luen Herodeksen loppuun, ja itsenäisyyspäivän tienoilla alan lukea sotakirjoja urakalla. Onko siis tuleva viikonloppu ja alkuviikko sinulle (Herran armon suhteen) liian pian?

      Poista
  2. Ihana raportti, kiitos! :)

    Minäkin odotan kovasti Kytömäen kirjaa, vaikka sivumäärä vähän hirvittääkin.
    Mainioita kirjahankintoja olet tehnyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maija, kiva että tästä oli iloa! Minäkin suhtaudun (tässä nykyisessä elämäntilanteessa, joka on sama kuin sinulla, kuten tiedät) tiiliskiviromaaneihin pelonsekaisella kunnioituksella, mutta pakkohan tuo Kultarinta on lukea!

      Poista
    2. Käsikirjoituksen lukeneena väittäisin, että Kultarinnan sivumäärän ainoa huono puoli on se, että lukeminen on pakko keskeyttää välillä, vaikkei malttaisi. :) Kiitos tästä raportista! Kuulin jo pienen referaatin, mutta hienoa nähdä kuvakin. (Nyt kyllä harmittaa etten itse ollut paikalla, kyllä tuon takia olisi kannattanut ottaa vaikka puoli päivää vapaata töistä.)

      Hyviä löytöjäkin teit! Jos minä asuisin Helsingissä, joutuisin todellisiin ongelmiin divaritarjonnan takia. Olisi varmaan pakko asettaa itselleni porttikielto ainakin Hiltuselle...

      Poista
    3. Pekka, sepä se, ne lukemisen keskeytykset! Mutta jos olen oikein ymmärtänyt, ei Kultarinta ole sellainen kirja, josta tipahtaisi heti kärryiltä jos lukemiseen tulee taukoa. Harmi tosiaan ettet päässyt, olisi ollut kiva tavata, mutta tilaisuus alkoi tosiaan varsin aikaisin pidemmältä tuleville päivätyöläislle.

      Minunkin kukkaroni kiittää, että en asu Helsingissä, mutta toisaalta ostelen kyllä paljon kirjoja nettiantikoista ja huutiksista, ja niissä tulevat vielä postikulut päälle... Tällaista kirjahulluutta tämä on :) Hiltunen on kyllä ihan paras, sinne en tällä kertaa ehtinyt kun oli syrjässä Kamppi-juhlapaikka -reitiltä.

      Poista
    4. Juu, ei siinä lukemisessa tarvitse sinänsä kiirettä pitää, tarina kattaa kuitenkin useita vuosikymmeniä ja on aika mieleenpainuva. Ja kyllä me varmasti vielä joskus nähdään! :)

      Poista
  3. Kirjan normaalihintainen myynti-ikä on lyhentynyt huimasti -- Carlsonin William Nää sai kesällä alta kolmen euron (!) ja HIrvisaaren Minä Katariinaa sai runsaan vuoden jälkeen puoleen hintaan, vaikka se oli Finlandia-ehdokkaanakin. Eli jos ei ole varma ehtiikö kirjan lukea HETI, sitä ei kannata ostaa normaalihintaisena odottamaan. Itselläni monen kirjan ostokynnys ylittyy vasta kun hinta on alkuperäistä huomattavasti halvempi. Toiset täytyy sitten "pelastaa" hyllyyn, koska sen jälkeen niiden kohtalona on makulatuuri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanna, olen samoilla linjoilla kirjojen ostamisesta. Omien lempparien uutuudet pitää kyllä hankkia heti, mutta nepä tulee sitten äkkiä luettuakin (yleensä). Ihan kaikki kirjat eivät päädy aleen tai tarjouskirjakauppoihin, ja sekin riski on olemassa, että ko. ale vaan menee ohi silmien ja sitten kirjaa ei enää saa mistään. Tuon Joel Lehtonen II:n ostaminen oli vähän hassua, kun sitä ykkösosaa ei taida enää saada mistään, mutta vitosella sitä ei vain voinut jättää hyllyyn! (Tuo makulointikin vielä mörkönä mielen taustalla.)

      Poista
  4. Tuo Kaunisto-Feodorowin Reseptien aarteet kuulostaa houkuttelevalta. Vanhat, perinteiset reseptit ovat intohimoni. Se täytynee etsiä käsiini kunhan ilmestyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihi nainen, tuossa kirjassa on kyllä varmasti ihania reseptejä!

      Poista
  5. Varmasti oli ihana ilta, harmittaa etten päässyt. Anni Kytömäen kirjaa odotan innolla ja nuo molemmat lämpimäiskirjatkin kiinnostavat. Gummeruksen keväässä on muutenkin paljon kiinnostavaa.

    Hienoja löytöjä teit! Dora Dora on huikean hyvä, sen "arvo" mielessäni kasvaa koko ajan. Väisäsen kirjan haluaisin itsekin lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, niin on – noiden esiteltyjen lisäksi minua kiinnostaa ainakin Katriina Ranteen runokirja Ohikulkijan tuoksu.

      Arvelinkin, että tuo Dora, Dora on kirja, joka kannattaa kotiuttaa. Se on ollut jossain tbr-listani hännillä, ja kirja tulee todennäköisemmin luettua, kun se on hyllyssä. Siitä puheen ollen, kirjakuriiri löytyi, se oli eräälle taianomaiselle henkilölle ihan no problem! :)

      Poista
  6. Oli oikein mukava ilta! Kiitos seurasta!

    Sinä sait oikein painavat kirjakassin mukaasi Helsinki-käynnillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana, niin oli! :) Ja niinpä, ja minä kun ajattelin, että kirjasaldo heilahtaisi edes hetkeksi sinne vähenemään päin...

      Poista
  7. Kiitos siitä, että esittelit meille Milja Kauniston. Kirjojen aikakausi kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna Amnell, kiva että raportista oli iloa! Jotenkin hirmu kiehtovaa tuo, että Kaunisto asuu vanhassa luostarissa ja (tämän unohdin jutussa mainita) hän saa silloin tällöin joitakin vanhoja historiateoksia tms. naapuriltaan yllätyksenä postilaatikkoon :)

      Poista
  8. Voi ihana mikä kirjakassi kotiin palatessa :D! Ja minulle tuli jotenkin hyvä mieli, kun olet kertonut päässeesi näihin kirjatapahtumiin viime aikoina :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bleue, niinpä – ja partiolaisten adventtikalenterinkin ostin samalla reissulla, jotain sentään lapsillekin :D Nämä pienet irtiotot arjesta kirjojen ja mahtavien kirjakamujen kanssa kyllä piristävät, vaikka tunnin bussimatka ja lastenhoitokuviot vaativat omat järkkäilynsä. Ehkä mekin joskus tapaamme joissakin kirjallisissa kemuissa? :)

      Poista
    2. Järkkäilyjä vaatii... Se on sitä mutta pitää aina katsoa vaa'an kummatkin kupit ja ajatella, että jos plussalle jää niin on vaivansa väärti :).
      Olen pseudona ja nobody blogistina ihan out näistä kirjallisista kutsukemuista ja tämä on minulle ihan ok. Mutta ehkäpä messuilla ensi vuonna...!

      Poista
  9. Kuulostaa mainiolta - kiitos raportista! Minunkin oli tarkoitus tulla tuonne, mutta olin eilen niin umpiväsynyt, että oli parempi jäädä kotiin. Harmitti kyllä, mutta kiva päästä kuitenkin kurkistamaan tunnelmia.

    Anni Kytömäen kirja kiinnostaa minuakin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, tuollaista väsymystä ja kaikenlaista flunssanpoikasta ym. on ollut liikkeellä, toivottavasti koti-ilta latasi akkuja sinullakin! Uusia kirjallisia tapaamisia odotellessa... Ja kevään kirjoja, tuo Kultarinta kuulostaa kyllä ihan sinun(kin) kirjaltasi sen perusteella mitä siitä on sanottu!

      Poista
  10. Ihana, että pelastit Väisäsen kirjan :) Olen lukenut Väisäseltä vasta Vanikan palat, mutta se vakuutti ja toivon seuraavien kirjojen olevan yhtä ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villis, ihana kuulla! :) Minulla on tosiaan vielä koko "trilogia" lukematta, mutta ovatpahan tuossa saatavilla ;)

      Poista