tiistai 5. helmikuuta 2013

Natalie Goldberg: Luihin ja ytimiin - kirja kirjoittajalle


Natalie Goldberg: Luihin ja ytimiin. Kirja kirjoittajalle.
Writing Down the Bones. Freeing the Writer within.
Suom. Niina Hakalahti ja Jyrki Tuulari.
Kansanvalistusseura 2004, 221 sivua.

Tunnen itseni hyvin rikkaaksi, kun minulla on aikaa kirjoittaa, ja hyvin köyhäksi, kun saan säännöllistä palkkaa, mutta minulla ei ole aikaa varsinaiselle työlleni.

Tuntui sopivalta aloittaa kirjoitusoppaisiin tutustuminen Natalie Goldbergin kirjasta Luihin ja ytimiin, sillä se jos mikä on kirja, joka auttaa kirjoittajaa pääsemään työn alkuun. Kirjasta on turha etsiä vinkkejä tekstin editoimiseen ja hiomiseen (vaikka Goldberg kannustaakin jatkokehittelemään muistikirjaan kritiikittömästi raapustettuja rivejä), sillä tärkeintä on "harjoittaa kirjoittamista" vähän zen-filosofian hengessä, tehdä siitä mieluiten jokapäiväinen rutiini ja vaientaa sisäinen kriitikko, jotta luovuus pääsisi virtaamaan käden kautta paperille.

Natalie Goldberg on Uudessa Meksikossa asuva runoilija, kirjailija ja kirjoittamisen opettaja. Hänen "opettajanlaatunsa" on ainakin kirjojensa perusteella enemmän lempeän ja kannustavan ohjaajan ja tuutorin kuin tekstin yksityiskohtiin tarttuvan ateljeekriitikon. Goldberg kirjoittaa rennosti, humoristisesti  ja pistäen itsensä likoon. Hän korostaa, että kirjoitusharjoittelu on lämmittelyä siinä missä urheilijankin verryttely, sitä muuta varten, mitä vielä haluaa kirjoittaa ja julkaista. Jos ei tekstiä muuten tahdo syntyä, voi sopia ystävänsä kanssa kirjoittamistreffit tai lahjoa itseään suklaalla. Kirjoittamisen paikalla ja mielentilalla on merkitystä, samoin välineillä - Goldberg ei usko tekstinkäsittelylaitteisiin ensimmäisellä kirjoituskierroksella, vaan kokee tekstin virtaavan vapaammin kynästä paperille:

Muistikirjakin on tärkeä. Muistikirjat ja kynät ovat kirjoittajalle työkaluja kuten vasara ja naulat puusepälle. Kirjoittaja on onnenpekka - vähällä rahalla työssä kiinni.

Olin juuri innostunut (uudelleen) muistikirjoista ja käsin kirjoittamisesta, kun aloin lukea Luihin ja ytimiin -kirjaa. Goldbergin suhde muistikirjoihin on varsin intohimoinen, mutta kaikkea muuta kuin ryppyotsainen: hänen tavoitteensa on kirjoittaa yksi muistikirja täyteen kuukaudessa, mutta muistikirja ei saa missään tapauksessa olla liian hieno, vaan mieluiten vaikka Mikki Hiiri -kannella varustettu, jotta kirjoittaja ei ottaisi itseään turhan vakavasti. Goldberg täyttää muistikirjoja sellaista tahtia, että on hukkua niihin ja lahjoittaa niitä huolettomasti vaikka naapurilleen, mutta toisaalta hän myös työstää niihin kirjoittamistaan päiväkirjanomaisista riveistä ja runonsäkeistä tekstiä julkaistavaksi.

Goldberg rohkaisee kirjoittajaa ammentamaan omista kokemuksistaan, tunteistaan ja ajatuksistaan, sillä niistä versoo kaikkein elinvoimaisinta tekstiä. "Olemme kokemustemme komposteja -- . Tästä maasta puhkeavat runot ja tarinat. Mutta tämä kaikki vaatii aikaa." Goldbergille kirjoittaminen on elämänmittainen matka, ja hän kehottaa kirjoittajaa kärsivällisyyteen. Työhön - kirjoittamiseen - on ryhdyttävä heti, mutta näkyviä tuloksia on lupa odottaa kauan:

On hyödyllistä antaa itselleen aikaa ennen kuin päättää kirjoittaa merkkiteoksia. On hyvä opetella luottamaan oman äänen voimaan. Tämä luonnollisesti herättää tarpeen kirjan kirjoittamiseen, mutta motivaatio syntyy eri pohjalta. Kirjoittaminen ei ole pikaruokaa. Kypsentäminen on hidasta.

Pohjimmiltaan Goldbergin sanoma on hyvin yksinkertainen: Kirjoita. Pidä käsi liikkeessä ja kirjoita paljon. On turha asettaa kirjoittamiselleen psykologisia esteitä ajattelemalla, että ei osaa. Kirjoittamaan oppii vain kirjoittamalla.

Jos haluaa kirjoittaa romaanin, niin kirjoittaa romaanin. Jos taas haluaa luoda esseitä tai novelleja, niin kirjoittaa sitten niitä. Kirjoittamisen prosessissa oppii, miten kirjoittaa. Saa olla varma, että vähitellen omaksuu sen tekniikan ja taidon, jonka tarvitseekin.

Goldbergilta on suomennettu myös teokset Avoin mieli, Lukeva mieli ja Hyvä kaukainen ystävä.


Kirjoittajan helmikuu -sarjan seuraavassa postauksessa tutustumme kirjaan, joka kannustaa - Goldbergin tapaan - kirjoittamaan joka päivä, mutta antaa siihen myös konkreettisia virikkeitä.

7 kommenttia:

  1. Luin jonkun Goldbergin opukset vuosi-pari sitten ja kirjassa oli ihan kivoja ohjeita.

    Blogissani on sulle jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mari A., näitä (olen lukenut tämän lisäksi Avoimen mielen) on kyllä mukava lukea. Kiitos, tulen kurkkaamaan :)

      Poista
  2. Tämä on minusta loistava, oikeastaan filosofinen kirjoittamisen opas. Suosittelen lämpimästi Goldberg-kurssia, jolla asiat aukenevat ja konkretisoituvat. Ihana kurssi, josta jää paljon varastoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, Valkoinen kirahvi - pitääpä laittaa ajatus Goldberg-kurssista hautumaan! En olisi arvannut, että sellaisia järjestetään Suomessakin. Voin hyvin kuvitella, että Goldbergin ajatusmaailma aukeaa paremmin tuollaisen kurssin jälkeen. Kirjan herättämiä vaikutelmia on mukava jäädä makustelemaan ja palata muistikirjaan merkittyihin sitaatteihin.

      Poista
  3. Kiinnostava ja tärkeä tämä kirjoitussarjasi kirjoitusoppaista! - Ohje päivittäin kirjoittamisesta on hyvä. Itse olen alkanut kirjoittaa säännöllisesti muistikirjaan, käsin (viittasitkin aiemmin erään postaukseni sivuhuomioon aiheesta). En kuitenkaan jätä raapustuksiani muistikirjaan vaan poimin silloin tällöin jonkin näkökulman ja kirjoitan sen tietokoneella puhtaaksi, samalla hieman laajentaen ja terävöittäen.

    - Ja niin pieniä puolen sivun tai sivun mittaisia tekstejä syntyy aivan kuin itsestään. Ei kannata liikaa jäädä miettimään, mikä teksti on hyvä tai huono - aika näyttää, ja voi olla, ettäjotakin valmiiksi kirjoitettua arkista havaintoa voi joskus käyttää vaikkapa blogipostauksessa tai kenties sillä voi ilahduttaa kaveria sähköpostiviestissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis edellinen kommentti minun, en saa noita tunnisteita toimimaan ... T. Penjami

      Poista
    2. Kiitos kommentista, Penjami! Huomasin tätä postausta tehdessäni muistikirjan konkreettisen hyödyn bloggaamisenkin kannalta: luin tämän Goldbergin kirjan jo noin kuukausi sitten, muistiinpanoja tehden ja sitaatteja keräten, ja nyt sekä muistikirjaa että näitä "Luita ja ytimiä" selaamalla pääsin helposti kirjan tunnelmiin. Paljon muutakin olisi muistiin merkitystä tarkoitus hyödyntää, vaikka osa jää varmasti ihan "pohjamullaksi" Goldbergin käsitteistöä lainatakseni :).

      Poista